5 syytä miksi Microsoft jyrää BI-markkinassa

Blogi Kirjoittanut:
Business Intelligence -markkina on viime vuodet kokenut kovia myllerryksiä, kun perinteisen IT:en hallinnoiman ja keskitetyn BI:n tilalle ovat nousseet uuden aikakauden käyttäjä- ja liiketoimintalähtöiset itsepalvelu-BI-ratkaisut.

Business Intelligence -markkina on viime vuodet kokenut kovia myllerryksiä, kun perinteisen IT:en hallinnoiman ja keskitetyn BI:n tilalle ovat nousseet uuden aikakauden käyttäjä- ja liiketoimintalähtöiset itsepalvelu-BI-ratkaisut. Uuden ajan BI-ratkaisuissa raportteja laativat liiketoiminnan käyttäjät ilman syvällisiä IT-taitoja ja liiketoimintadataa kuluttavat loppukäyttäjät itsepalvelu-periaatteella. BI on integroitumassa osaksi päivittäistä tietotyötä.

Qlikview nousi muutama vuosi sitten Suomen suosituimmaksi BI-ratkaisuksi syrjäyttäen perinteiset BI-talot, joiden joukossa Microsoftkin vielä muutama vuosi sitten oli.  Viime kesänä, kun Microsoft lanseerasi täysin uudistuneen Power BI:n, alkoi jälleen uusi luku BI-toimijoiden välisessä kilpailussa, josta kertoo myös tuore Gartnerin Magic Quadrant -raportti, joka listasi Microsoftin markkinoiden visionäärisimmäksi BI-toimijaksi:

Mm. luonnollisten kielten käsittely, integraatio Windows 10:en henkilökohtaiseen assistenttiin, Cortanaan, ja vahva sovellus-ekosysteemistrategia ovat Microsoftin innovaatioita ja osa Roadmappia, joka saa Gartnerilta tunnustusta. Visiot tekevät toki Power BI:stä ”tulevaisuuden kestävän” ratkaisun, mutta mistä johtuu, että viimeisen 6 kk aikana Power BI on saanut lentävän lähdön markkinaan ja yhä useampi, myös kilpailevia Qlik- ja Tableu-alustoja käyttöönottanut yritys on alkanut ottamaan Power BI:ta käyttöön? Syyt ovat selkeät, listaan viisi tärkeintä.

1. Tuttu liiketoiminnan käyttäjille

Excel on liiketoimintaihmisten äidinkieli. Power BI:n on puolestaan Excelin tulevaisuus. Monet alunperin Excelin laajennuksina lanseeratut analyysi-komponentit kuten Power Query, Power Pivot, Power Map ja Power View, ovat keskeinen osa Power BI -analyytikon työkalupakkia ja saatavilla Power BI:n työasema-ohjelmistossa, Power BI Desktopissa. Liiketoimintakäyttäjän oppimiskäyrä Power BI:n haltuunottamiseksi on keskimäärin huomattavasti nopeampi kuin kilpailevilla tuotteilla.

2. Helppo jakelu loppukäyttäjille

Useat QlikView-asiakkaat, joiden kanssa olemme keskustelleet, ovat todenneet, että raporttien jakelu ja kohdentaminen relevanteille käyttäjäryhmlle on ollut haasteellista. Tämä on hidastanut käyttöönottoja. Yksi Power BI:n kiistaton etu on se, että palvelu on osa Office 365 -tuoteperhettä, mikä tarkoittaa mm. seuraavia hyötyjä, jos organisaatio on jo Microsoft-pilvessä:

Jo kerran pilveen federoitua AD-identiteettiä voidaan käyttää autentikaatioon ja kertakirjautumiseen Power BI:ssa. Identiteetin hallinta ei edellytä uusia investointeja vaan ainoastaan lisenssi pitää aktivoida  valituille käyttäjäryhmille ja käyttäjille, jotta Power BI on käytössä tietoturvallisesti, ajasta ja paikasta riippumatta.
Power BI hyödyntää vahvasti Office 365 -käyttäjäryhmiä (Groups) raporttien julkaisussa käyttäjille. Jälleen BI-ratkaisun käyttöönotto ei edellytä erillistä ryhmien hallinnan suunnittelua, koska samoja ryhmiä voidaan hyödyntää myös muussa ryhmäkollaboraatiossa läpi Office 365 -palveluiden.
Nopea ja vaivaton julkaisu loppukäyttäjille on siis täysin sisäänrakennettuna tuotteessa, eikä vaadi erityisiä toimenpiteitä, jos organisaatio on jo Office 365 -palvelussa.

3. Upotettavuus päivittäisiin toimistosovelluksiin

Yksi keskeinen, Gartnerinkin tunnistama trendi ja sitä kautta vaatimus on BI:n upottaminen osaksi tietotyöläisten päivittäisiä työprosesseja (”Embedded BI”). Tulevaisuudessa BI-hyötyjen saavuttaminen ei siis edellytä sitä, että käyttäjä menee erilliseen BI-saarekkeeseen, josta tarvittavat mittarit löytyvät. Microsoftin enterprise-tuotestrategia on kautta aikojen nojannut vahvaan jalansijaan yrityskäyttäjien työasemien käyttöjärjestelmissä ja toimistosovelluksissa. Niin myös Power BI:n tapauksessa. Power BI on upotettavissa esimerkiksi SharePoint Online -työtiloihin ja integroituu Windows 10 -käyttöjärjestelmässä puheohjausta tukevaan Cortana-assistenttiin, joka tarjoaa uuden ulottuvuuden ”BI:n upottamiselle” osaksi päivittäistä työtä.

4. Lisenssien hinta

Erityisesti  QlikView:n ja Tableaun käyttöönottoja ovat toistaiseksi hidastaneet erittäin korkeat käyttäjäkohtaiset hinnat. Johtuen lisenssien hinnasta ja edellä mainituista käyttöönottoon liittyvistä kustannuksista, ratkaisut ovat monesti jääneet lähinnä ylimmän johdon tai liiketoimintajohdon raportointiratkaisuksi. Eli itsepalvelu-BI-visio ei ole toteutunut. Power BI:n hintapiste on puolestaan erittäin houkutteleva, tällä hetkellä 8,4 € per käyttäjä kuussa. Tästä johtuen monissa asiakasorganisaatioissamme olemme ottaneet Power BI:tä käyttöön myös rinnakkaisena ratkaisuna, loppukäyttäjien raportointiratkaisuksi.

5. TCO (Total Cost of Ownership)

Ennen Power BI:tä Microsoftin BI-tarjoama nojasi lisenssihinnoiltaan suhteellisen edullisiin SQL Server -tuotteisiin, jotka toisaalta edellyttivät monesti kokonaiskustannuksiltaan kilpailijoita kalliimpaa palvelin-infraa. Power BI on täysin pilvi-pohjainen ratkaisu, joka tarjoaa myös paljon valmiita liityntäpintoja suosittuihin pilvipalveluihin ja liiketoimintasovellluksiin. Nopea oppimiskäyrä, helppo jakelu loppukäyttäjille, lisenssien hinta ja täysi pilvipohjaisuus tekevät Power BI:n kokonaiskustannuksista hyvin matalat, ja siten mahdollistavat erittäin nopean takaisinmaksun.

Miten edetä?

Käyttääkö organisaatiosi jo Office 365 -palvelua? Mikäli kyllä, kannattaa Power BI -pilotointi aloittaa välittömästi. Vaikka käytössä olisi jo muu moderni BI-ratkaisu, on todennäköistä, että Power BI:lla voidaan vastata useisiin liiketoiminnan loppukäyttäjätarpeisiin, joihin erillinen BI-ratkaisu ei kustannustehokkaasti taivu. Lisäksi pilotin myötä organisaatiosi saa paremman käsityksen tuotteen soveltuvuudesta eri tarpeisiin. Mikäli aihe kiinnostaa, ota yhteyttä , konsulttimme järjestävät mielellään teille demon.