Developer-virtuaalitiimi esittäytyy!

Blogi Kirjoittanut:
twodaylla tärkeässä roolissa ovat virtuaalitiimit, joissa työntekijöillä on mahdollisuus kehittää kompetenssejaan ja osallistua organisaation sisäiseen päätöksentekoon. Yksi virtuaalitiimeistä on koodareiden ja koodaamisesta kiinnostuneiden pyörittämämä Developer-virtuaalitiimi.
Developer-vitruaalitiimi kokoontuneena yhteen seuraamaan Azure fundamentals esitystä

Developer-virtuaalitiimi sai alkunsa twodayn Kampin toimispisteellä, ikkunapaikalla Kampin työmaalle Alkon lippulaivamyymälän yläkerrassa noin 1,5 vuotta sitten. Virtuaalitiimiä vetävät tiimin perustajat Ilkka Lehto ja Ilkka Hartikainen. Ilkka H. on vanhan liiton DI:läinen ja omien sanojensa  mukaan ”valekoodari”, jonka koodaustaidot on kartoitettu kouluja käymättä. Ilkka Lehto puolestaan on teknologiakonsultti ja toimii tiimissä agilitaattori-fasilitaattorina.

Alunperin virtuaalitiimin ideana oli koota yhteen devaajat esittelemään meneillä olevia projektejaan. Tiimi tarjosi alustan monipuoliselle tiedonvaihdolle ja mahdollisuuden esittää kysymyksiä ja pyytää tukea muilta koodareilta. Nykyään toiminta ei keskity enää pelkästään projektien ympärille, mutta muutoin tiimin toimintamalli ei ole ajansaatossa ole muuttunut.

Devaajat kokoontuvat kahden viikon välein torstaisin. Tiimiin kuuluu parisenkymmentä aktiivista devaajaa, joista tyypillisesti noin puolet osallistuu tapaamiseen livenä ja puolet linjojen kautta. Jokaisessa kokouksessa yksi devaajista pitää noin 45 minuutin pituisen esityksen, jota edeltää vartin verran vapaata keskustelua ja kuulumisten vaihtoa. Vaihtoehtoisesti esityksen sijaan kokouksissa harjoitellaan livekoodaamista yhdessä. Pääpaino on kuitenkin koodausaiheisissa presentaatioissa sillä live-koodauksen järjestäminen lyhyessä ajassa ei yleensä ole optimaalista, sillä kaikki tiimiläiset eivät työskentele samojen teemojen parissa. Esitystä sen sijaan pystyy seuraamaan vaikka aihe olisi vieraampi. Virtuaalitiimi tarjoaa myös mainion harjoittelualustan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita esiintymis- tai opetustaitojensa kehittämisestä. Koronatilanteen hellittäessä devaajilla on säännöllisten tapaamisten lisäksi suunnitteilla hacathon ja kaikille avoin webinaari.

DI:llä jokainen työntekijä valitsee itselleen mieluisan oppimispolun, joka tukee oman osaamisen kehittymistä. Myös devaajille on oma polkunsa jota developer-virtuaalitiimi tukee. Alunperin tiimin esitykset olivat seurattavissa ainoastaan reaaliajassa livenä tai Teamsin välityksellä, mutta näkyään kaikki esitykset tallennetaan ja tallennetaan DI:n oppimisalustalle, missä ne palvelevat organisaatiossa kaikkia devaamisesta kiinnostuneita. Tiimiläisille itselleen tapaamiset ovat loistava tilaisuus kehittää esiintymistaitojaan, erityisesti jos tähtäimessä on MVP-titteli.

Ilkka Hartikainen ei ole aikaisemmin työelämässä törmännyt vastaavaan konseptiin oppimispoluista, joissa työntekijällä on mahdollisuus kehittää omaa ammatillista osaamistaan. “Pitää opetella uusia juttuja ja ottaa haltuun uusia teknologioita, mutta monesti siihen ei ole aikaa. Jos devaajatiimissä saa tehtäväkseen laatia esityksen, siinä oppimiseen ja tekemiseen saa ja pitää käyttää työaikaa joten työssä oppiminen helpottuu ja organisaatio tukee oppimista.”