
Etätöihin pakon sanelemana totuteltuani rohkenin toteuttaa suunnitelmani työskentelyrupeamasta ulkomailla. 70-luvun lapselle ajatukseen totuttautuminen vaati oman aikansa, mutta korona-ajan etäily oli tehokkaasti tasoitellut suurimmat henkiset estot. Tavoitteena oli paitsi tehdä täysipainoinen työviikko, myös ammentaa virikkeitä hieman erilaisesta ympäristöstä.
Kohde
Etätyökohteeksi valikoitui helmikuinen Madeira. Ajatukseni oli, että Madeiralla pitäisi olla toimiva infrastruktuuri ja sopivan normaalit puitteet yhdistää työskentely ja virkistäytyminen. Otin pakettimatkan matkanjärjestäjältä minimoidakseni siirtymisiin ja selvittelyihin menevän ajan. Koronan myötä hinta sattui lisäksi olemaan todella hyvä. Lentoaika Madeiralle oli kuutisen tuntia, ja varasinkin tarjoustyöstömateriaalit läppärille, jotta pystyin hyvällä omallatunnolla istumaan Finskin koneeseen.
Etäyhteydet
Yritin varmistella, että hotellissa ja Madeiralla noin yleisestikin etäyhteydet riittävät työskentelyyn toimivia videoyhteyksiä myöten. Selvittely oli yllättävän hankalaa. Minimivaatimus tietysti oli, että hotellissa on wifi käytössä, mutta sen nopeudesta oli vaikea saada takeita. Useissa nettiartikkeleissa viitattiin Madeiralta tehtäviin etätöihin, mutta luotettavaa dataa oli aika työläs löytää. Mitattu data olisi tuonut mielenrauhaa, mutta koska en sitä löytänyt, päätin luottaa blogeihin ja matkakertomuksiin, joissa sivuutettiin asia triviaalina. Kaikeksi onneksi yhteydet olivat loistavat, videot näkyivät pätkimättä, enkä muutenkaan käytännön työskentelyssä huomannut mitään tavallisesta etätyöstä poikkeavaa.
Työsuunnitelma
Olin varannut yhden päivän lomapäiväksi ja neljälle työpäivälle paitsi dokumentointihommia ja muita kirjallisia töitä, myös tavallisen määrän (etä)palavereita. Koronarajoitukset olivat vielä siinä vaiheessa muutenkin päällä, joten naamatusten palaverointia ei olisi muutenkaan kalenteroitu. Sanoisin, että työteho oli vähintään normaalilla tasolla. Ylimääräisen energian siivittämä jopa tavallista parempi viikko!
Aikaero
Madeiralla on kahden tunnin aikaero Suomeen nähden. Kellon ollessa Suomessa aamuseitsemän oli Madeiralla vielä pilkkopimeää eikä viiden aikaan muutenkaan ollut pahemmin elonmerkkejä havaittavissa. Kahden tunnin aikaero tähän suuntaan oli erittäin toimiva! Aloittelin työt aamuyöstä viiden aikaan parvekkeella, kävin suomalaisen lounaan aikana hotelliaamiaisella ja lopettelin hommat jo alkuiltapäivästä. Näin ollen puolet päivästä jäi aikaa nähtävyyksille ja hikingille pitkin levadoja, jotka olivat alun alkaenkin olleet se Madeiran vetovoimatekijä.
Nyt nautin täysin rinnoin taas siitä, että pääsen toimistolle, mutta ajatus yhdestä ulkomaan työviikosta talven pimeimpinä hetkinä ei tunnu lainkaan hullummalta.
Pieni muistilista etätyöläiselle:
- Lentojen ajankohta
- Etäyhteydet kohteessa
- Tavallista tarkempi työlista
- Päivärytmin suunnittelu
- Työskentelytila