Itseohjautuvan organisaation kasvu ja kehitys – pitkäaikaisten DI:läisten suusta kuultua

Blogi Kirjoittanut:
Digital Illustrated perustettiin 2011 startup-mentaliteetilla. Töitä tehtiin tiiviillä yhteishengellä perheenä. Noista ajoista olemme kuitenkin kasvaneet yli 70 hengen yritykseksi.

Vaikka liikevaihtomme on kasvanut kohisten vuosi vuodelta hyvällä kannattavuudella, yrityksemme kasvu ei ole aina ollut ruusuilla tanssimista. Flatti ja itseohjautuva organisaatiomme on kokenut nuoruuden kasvukipuja matkan varrella. Vuoden 2016 aikana noin 30 henkilön organisaationa päätimme kokeilla itseohjautuvaa tiimirakennetta ja jaoimme asiakkuutemme itseohjautuvien tiimien kesken. Työyhteisömme kasvaessa joudumme jatkuvasti miettimään toimintamalliemme mielekkyyttä, ja kasvu on ehdollistanut meidät pitämään jatkuvaa oppimisen ja keskustelun kulttuuria työyhteisömme keskiössä. Suoran ja avoimen keskustelun vuoksi päätin lähestyä meidän pitkään talossa olleita kysymyksillä heidän taustoista ja mielipiteistä DI:n tulevaisuudesta:

  • Miten törmäsit DI:iin ja päädyit tänne töihin?
  • Miten DI:n kulttuuri eroaa aiemmista kokemuksistasi?
  • Onko toimenkuvasi muuttunut vuosien varrella?
  • Tarjoaako organisaatio ilman johtoportaita haasteita kokeneille ja meritoituneille ammattilaisille?
  • Mitä meidän kuuluu huomioida, jotta säilytämme kulttuurimme parhaat puolet DI:n kasvaessa?
  • Mitä terveisiä haluat antaa heille, jotka ovat ajatelleet hakevansa meille töihin?

 

Antti Mikkonen, Senior Software Engineer – DI:läinen vuodesta 2012.

”Kun kaksi entistä kollegaani perustivat Digital Illustratedin 2011, minua pyydettiin mukaan. En silloin vielä uskaltanut lähteä vanhasta ja turvallisesta suomalaisesta teknologiakonsernista, jonne olin päätynyt töihin 11 vuodeksi. Kun työilmapiiri vanhassa paikassa alkoi tuntua Costa Concordialta (”laiva liikkuu mutta kukaan ei ohjaa”), uskalsin elokuussa 2012 astua uusiin haasteisiin. Aloitin aavistuksen sen jälkeen kun Petri Säkkinen astui toimarin saappaisiin ja DI muutti uuteen toimistoon Bulevardille. Jotkin perusasiat toimivat tietenkin isossa konsernissa kuin junan vessa, kun taas pieni aloitteleva yritys vasta haki vastaavia toimintatapoja.

Se mikä työnkuvassani on vuosien varrella muuttunut, on Sharepointin ja .NET Frameworkin versiot. En ole halunnut profiiliini suurta muutosta, koska olen koodintaittaja sekä koulutukseltani että mieleltäni. Onhan tässä vuosien aikana tullut tehtyä kaikenlaisia fiksuja ja tyhmiä juttuja, ja lähes aina on Sharepoint jossain määrin ollut mukana. Taustani takia olen DI:llä hoitanut pääosin On-Premise -puolen devausta. Teen kuitenkin myös SP Onlinea ja Azurea ja näen kehityksen vievän väistämättä siihen suuntaan. Viime aikoina olen adoptoinut työtehtäviini myös kahvikoneen ylläpitoa sekä keittiöpoliisin tehtäviä. 😛

Alussa olimme kuin pieni perhe, jossa kaikki tunsivat toisensa ja tiesivät mitä kukin tekee. Samanlainen ”perheidylli” ei luonnollisesti ole mahdollista yrityksen kasvaessa. Idyllin ihanne kuitenkin pysyy mukana. Firman järjestämä vuosittainen Eurooppaan suuntautuva hupiretki on yksi tärkeimmistä alkuaikojen jäänteistä ryhmän yhteenkuuluvuuden ja uusiin työtekijöihin tutustumisen kannalta. Meillä on myös paljon henkilöstön järjestämää vapaa-ajan toimintaa, mikä sitoo hienosti samanhenkisiä ihmisiä yhteen.

Pienten asioiden juhlistaminen, hyvästä työstä palkitseminen ja kiitosten jakaminen on ollut mielestäni tärkeää henkilökunnan viihtyvyyden kannalta ja haluan siitä pidettävän kiinni. Sain Digital Illustratedilta kukkalähetyksen Naistenklinikalle, kun sain lapsen 6,5 vuotta sitten. Tuollaisia asioita ei unohda ikinä.

Näen meillä monet asiat koodariperspektiivistä, mutta koen, että DI:llä on oikeasti helppoa ja kivaa tehdä töitä! Töiden tekemisen helppous on maksimoitu: puitteet ovat kohdallaan ja kommunikointi toimii. Asioista on turha tehdä viikkoja kestävää prosessia ja numeroa. Pidämme firmatasolla huolta, että ihmiset pääsevät tekemään motivoivia ja itseään kiinnostavia juttuja sen sijaan, että he turhautuvat ja lähtevät katsomaan, onko ruoho vihreämpää muualla. Tästä syystä pidämme coachaus-keskusteluja ja meillä on mahdollista vaihtaa tiimiä tai omaa positiota tiimin sisällä.

Ympärillä olevat kollegat ovat todellisia asiantuntijoita ja porukalla on hyvä yhteishenki. Tukea annetaan aina sitä tarvitseville. DI:llä saa olla täysin oma itsensä eikä tarvitse olla yhdestä muotista valettu. Jos tämä kuulostaa sellaiselta mikä kiinnostaa sinua, kannattaa kurkata mitä positioita meillä tällä hetkellä on auki ja tulla juttelemaan!”


You can play with the Storm Troopers, but you don’t need to be one yourself.

 

Milja Nohynek, konsultti, avainasiakkuusvastaava ja luotettava monitoiminainen – DI:läinen vuodesta 2013

”Tulin DI:lle suoraan koulun penkiltä syksyllä 2013. Olin silloin organisaation 11. työntekijä. Hyppäsin gradun ohella tekemään pieniä projekteja, ja aluksi työssäni korostuivat luonnollisesti myös sisäiset toimet markkinoinnista HR:ään. Konsultin substanssiosaamisen kasvaessa roolini kasvoi projekteissa; ensin suunnittelin ja jalkautin uusia työkaluja isoissa organisaatioissa, sitten aloin toteuttaa yhä suurempia ja teknisempiä projekteja. Nykyään olen titteliltäni edelleen konsultti, mutta roolini on aivan eri kuin urani alussa. Olen asiantuntija, konseptoija, projektipäällikkö ja hoidan avainasiakkuuksia. Lisäksi haluan edelleen vetää sisäisiä kehityshankkeita, sillä olen kiinnostunut siitä, että kollegoillani on hyvä olla DI:llä.

Vaikka olen ehtinyt kasvaa urallani jo paljon, DI itseohjautuvana organisaationa takaa edelleen kasvumahdollisuuksia seniorimmallekin roolille. Tällä alalla ei kukaan ole ikinä valmis. Näen isoimpina kasvualueinani tällä hetkellä myynnin ja skaalaavan roolin kasvattamisen sekä vielä tuntemattomien teknologioiden omaksumisen. Uusien haasteiden ja oppimisen ohella on kuitenkin mukava välillä tehdä töitä, jotka kuuluvat selkeästi omalle osaamisalueelleni.

DI:n kasvaessa kaikille kiinnostuneille tarjoutuu paljon haasteiden ratkomista, ja itse olen tästä erittäin innostunut. Harvalle tarjoutuu mahdollisuuksia nähdä näin läheltä miten yrityksen toiminta kasvaa 10 hengestä 70 henkeen, saatika tästä eteenpäin. Tulevaisuudessa kun meitä on yli sata, meidän pitää ratkoa taas uudenlaisia haasteita. Tämä tilanne ei ole kuitenkaan varsinaisesti meille uusi, ja olemme pilotoimalla testanneet erilaisia ratkaisuja ja kehittäneet toimintaa tähänkin asti.

Itse koen näin kuuden vuoden jälkeen DI:n tavallaan toisena perheenä. Meidän firman hyvä yhteishenki ja aidosti itseohjautuva toimintamalli on vähän turhankin hyvin pidetty salaisuus. Uudet työntekijät ovat usein yllättyneet siitä, että meillä todella tehdään asiat niin kuin rekrytoinnissa kerroimme tekevämme. Olen myös hyvin ylpeä sitä, että meillä on kaikenlaisia vipeltäjiä. Viime vuoden työtyytyväisyyskyselyssä 100% vastasi, että voivat olla täysin omia itsejään meillä. Tästä olen todella iloinen.”

 Lokakuussa juhlimme Miljan ja DI:n vuosipäivää. Yhteistä onnea on jo kestänyt 6 vuotta!

 

Erno Pappinen, konsultti ja projektipäällikkö, DI:läinen vuodesta 2014.

”DI:llä oli 19 työntekijää, kun aloitin työt vuonna 2014. Hakiessani  töitä Helsingistä kiinnitin huomioita Digital Illustratedin mielenkiintoiseen ilmoitukseen. Päätin hakea, vaikka en ollut aiemmin ajatellut työskenteleväni Microsoft-ympäristössä. Rekrytointiprosessin aikana annetut lupaukset kuulostivat jopa liian hyviltä ollakseen totta, mutta ne lunastettiin silti yli odotusten.

Hakiessani töitä olin keskittynyt hakemaan töitä pienistä ja ketteristä organisaatioista, joissa olisi intensiivinen työskentelykulttuuri ja vahva autonomia tarkkojen roolien ja prosessien sijaan.  DI:llä saikin autonomiaa ja vapautta, jopa niin paljon, että vaikka rooli oli juuri toiveideni mukainen, oli siihen tottuminen yllättävän raskasta ja vaati useita kuukausia aikaa.

Aloitin työskentelyni DI:llä tukiprosessissa, joka toimi hyvänä tapana tutustua aiemmin minulle tuntemattomaan Office 365- ja SharePoint Online -maailmaan. Tukiprosessista siirryin koordinoimaan ja toteuttamaan intranet- ja jalkautusprojekteja, joiden koko on kasvanut tasaiseen tahtiin. Tulevaisuudessa tavoitteeni on jatkaa Azure-projektien hankepäällikkönä ja keskittyä isompien kokonaisuuksien hallintaan, unohtamatta kuitenkaan kädet savessa tekemistä kokonaan.

Tärkeintä DI:n kulttuurissa minulle on ollut erittäin ammattitaitoiset kollegat, rento, mutta tehokas työskentelytapa sekä vahva luottamus. Lisäksi mikromanageeraus on työkulttuurissamme olematonta. Pidän myös hierarkiattomasta organisaatiosta hyvin paljon, vaikka formaalin hierarkian poistaminen ei hierarkioita luonnollisestikaan eliminoi kokonaan. Lisäksi olen erittäin iloinen siitä, että DI:n kulttuuri ja ilmapiiri ovat sellaisia, että kollegoiden kanssa  haluaa ja on mahdollista viettää myös vapaa-aikaa ja esimerkiksi keskustella muistakin kuin työasioista.

DI:n kasvu on tehnyt viimeisestä viidestä vuodesta todella mielenkiintoisen, koska kasvu luo alati muuttuvan ympäristön ja kompleksisuuden lisääntymisen uusien ihmisten ja isompien projektien muodossa. Tämä vaatii jatkuvaa kehittämistä ja kehittymistä, jotta toimintatavat skaalautuisivat yrityksen mukana.

Jos etsit työpaikkaa, jossa on tarjolla haastetta, oppimis- ja kehittymismahdollisuuksia sekä vapautta, ja jossa odotetaan proaktiivisuutta, riskinsietoa ja päätöksentekokykyä, niin laita hakemusta tulemaan!”

 

Teimme keväällä 2017 kyselyn yrityksemme arvoista, jonka pohjalta syntyi Organisaatio ja kulttuuri -käsikirja.

Kiinnostuitko meidän kulttuurista? Käy katsomassa avoimet työpaikkamme tai laita avointa hakemusta tulemaan osoitteeseen rekrytointi@digitalillustrated.com. Mikäli haluat lisää mukavaa lukemista meistä, löydät meidän vuoden 2018 summaavan blogin täältä.