Itseohjautuvasti kehittyvä asiantuntija

Ajankohtaista Kirjoittanut:
Itseohjautuvassa organisaatiossa jokainen on vastuussa omasta ammatillisen osaamisensa kehityksestä, mutta kukaan ei ole asiassa yksin, apuna on kollega, oma coach.
Digital Illustratedin kollega Ismo istuu ikkunanlaudalla ja hymyilee kameralle

Olemme monissa blogeissa ja some-postauksissa maininneet, että twoday on itseohjautuva organisaatio ja olemme myös hieman raottaneet verhoa siihen, mitä itseohjautuvuus meillä tarkoittaa. Nyt yritämme availla verhoja hieman enemmän ja pureudumme siihen miten meillä pidetään huolta konsulttien osaamisesta ja henkilökohtaisesta kehittymisestä.

Perinteisestihän kehityskeskustelut käydään lähimmän esimiehen kanssa kerran vuodessa ja myöhemmin vuoden aikana pidetään statuspalaveri, jotta nähdään missä mennään. Kehityskeskusteluiden tukena on HR:n kehittämiä ja tarjoamia työkaluja, itsearviointilomakkeita, esimiehen täyttämiä arviointilomakkeita ja vaikka mitä lippulappua.

Mutta mitenkäs, kun meillä on vain yksi ”esimies”, toimarimme Petri? Hänellä on hieman muutakin tekemistä kuin istua meidän kaikkien 70 työntekijän kanssa pari kertaa vuodessa kehityskeskustelussa.

twodayn alkutaipaleella kehityskeskustelut sujuivatkin tällä perinteisellä kaavalla, mutta firman kasvaessa siirryttiin coachaamiseen. Nykäisimme kollegaa hihasta ja kävimme kahvilla lähikuppilassa – juttelimme mukavia ja mietimme, miten itse kukin tahollamme voisimme kehittyä ammatillisesti eteenpäin ja kuulostelimme toisiemme tunnelmia twodaylla työskentelystä. Tämä toimintatapa ei kuitenkaan juurtunut kunnolla, ehkä juurikin sen epämuodollisuuden takia ja coachaus melkein unohtui hetkeksi.

Coaching oli keksittävä uudelleen. Ketteriä kun olemme, coachingistakin on tullut meillä kierros kierrokselta alati kehittyvä ja muovautuva. Nyt meillä on muutaman seniorimman (lähinnä henkisesti) konsultin joukko, jotka toimivat coacheina noin kymmennelle kollegalle kukin. He myös coachaavat toinen toisiaan. Coachit ovat oman ydinosaamisalueensa rautaisia ammattilaisia,  osa hyvinkin teknologiaorientoituneita, toiset taas ovat konsulttijargonin verrattomia taitajia. Heidän kanssaan me coachattavat pallottelemme ja suunnittelemme omaa tulevaisuuttamme ja arvioimme omaa osaamistamme.

Mitä sitten coaching-sessiossa tapahtuu?

Tietysti sessioon kannattaa valmistautua, jokaisen tavallaan. Coachingin tueksi meillä on tehty vakiomuotoinen Customer Voice -kysely, jonka saa itse lähettää kollegoille vertaisanalyysiä varten. Kyselyssä pyydetään kollegaa arvioimaan suoriutumista, kehityskohtia ja kuvaamaan niitä alueita missä kukin osaltaan loistaa erityisesti. Itsellesi suunnatut palautteet näet vain sinä itse ja näiden palautteiden perusteella voit oman harkintasi mukaan tuoda aiheita ja ideoita mukaan coachaukseen.

Oma coachini on Sami. Sami coachaa meitä konsultoinnin omimmaksi osaamisalueekseen tunnistaneita – meitäkin on moneksi, osan osaaminen painottuu projektinhallintaan, muutoshallintaan, tai design thinkingiin, toiset taas ovat enemmän ohjelmistokonsultteja, tuoteasiantuntijoita, jotka tuntevat Microsoftin liiketoimintasovellukset kuin omat taskunsa, mutta jotka eivät tee varsinaisesti kehitystyötä, eli eivät koodaa.

 

Digital Illustratedin konsultit Ismo (kirjoittaja) ja Sami hymyilevät kahvikupit kädessään toimistolla kahvikoneen edessä
Coachingin aloitus tapahtuu yleensä kahvikoneella – monien tapaamisten alkupaikka meillä twodaylla. 🙂

Coaching-sessiot eivät ole meillä virallisia eivätkä mitenkään tiettyä kaavaa seuraavia, vaan päädymme usein coachin kanssa aina höpöttelemään mukavia vakavampien puheenaiheiden lomassa. Coachingin lopputuloksena kuitenkin on aina suunnitelma ja kehityspolku seuraavalle puolelle vuodelle. Peilaamme osaamistamme firman strategiaan ja pyrimme etsimään aina jotain uusia kehitymismahdollisuuksia jokaiselle. Itse olen hieman silloin tällöin tutkaillut design thingkingiä ja palvelumuotoilua, nyt yllättäen Sami toi asian esille, ”kiinnostaisko sua tällainen”, no mikä ei. Ja ilmeisesti monella muullakin oli tämä sama aihe pulpahtanut coaching sessioiden aikana esille, sillä nyt, kuukautta myöhemmin, meillä on viiden henkilön iskuryhmä käynnistämässä twodayn design thinking -porukkaa.

Coachingin ja twodaylla tekemisen avoimuudesta kertoo myös se, että minusta tuntuu, että voin puhua coachingin aikana avoimesti mietteistäni, että olisiko firman ulkopuolellakin elämää. On hyvä arvioida omaa osaamista ja asemaa yleisesti työmarkkinoilla ja sitä, millaisiin positioihin ehkä voisi sijoittua firman ulkopuolella. Tämän hetken tuntuma ja fiilis on kuitenkin sellainen, ettei firman ulkopuolinen elämä houkuttele, sillä en koe meillä twodaylla olevan firmasta pois työntäviä tekijöitä, enemmänkin läsnä on niitä firmaan sitouttavia tekijöitä. Eli coaching on täyttänyt tehtävänsä myös tässä suhteessa!

Coaching-sessioiden aikana olemme puhuneet paljon siitä, mikä on tämän hetken fiilis ja miten oma työmotivaatio on kehittynyt viime aikoina. Samin kanssa olemme parin edellisen session aikana piirrelleet fiilis-käppyröitä 0-100 -asteikolla.  Tussitaululle ilmestyi melkein kolmen vuoden vuoristoratamatka, ei ehkä kuitenkaan näin jälkeen päin ajateltuna niin hurja, mitä kyydissä olleena saattoi matkan varrella tuntua. Ups and downs, kiihdytyksiä ja jarrutuksia, ei sentään mitään suossa rämpimistä, eikä pää pilvissä leijumista. Matkan reflektointi on auttanut itsenäni löytämään osaamisestani ja itsestäni kehityskohteita, joita en ehkä muutoin olisi osannut kaivaa esille ja nostaa omalle kehityslistalleni.

Vaikkei meillä twodaylla olekaan hierarkista organisaatiota ja perinteisiä ylenemismahdollisuuksia, se ei tarkoita, etteikö urallaan voisi edetä ja kehittyä ammattilaisena. Omalla kohdallani ammatillinen kehittyminen pitää seuraavan puolen vuoden aikana sisällään design thinkingin sisäistämistä ja käytännön soveltamista, projektipäällikkötaitojen päivitystä itseopiskeluna, sekä business arkkitehti -rooliin kasvamista. Seuraavaa coachingia odotellessa!