Kansalaiskehittämisen ja Power Platformin tila 2020

Blogi Kirjoittanut:
Onko Power Platformin ja low coden antamia lupauksia pystytty lunastamaan? Petri Säkkinen tarkastelee, miltä vuosi 2020 näyttää kansalaiskehittäjän silmin.

Kirjoitin melko tarkalleen vuosi sitten kansalaiskehittämisen ja Power Apps-pohjaisen no-code-kehittämisen lupauksista otsikolla Power Platform ja kansalaiskehittäjien esiinmarssi – paradigman muutos vaiko pelkkää hypeä. Vuosi on IT-maailmassa ja erityisesti pilviaikakaudella pitkä aika, joten nyt on hyvä tarkastella onko lupauksia pystytty lunastamaan ja miltä vuosi 2020 näyttää kansalaiskehittäjän silmin.

Low-code-teknologian tila

Kehittämisessä vähällä koodilla tai kokonaan ilman koodia ei ole sinänsä mitään uutta, ensimmäiset työkalut ilmestyivät markkinoille jo vuosikymmeniä sitten. Soittaako esim. RAD kelloja? Rapid Application Development oli 80- ja 90-lukujen vaihteen IT-skenessä uusinta uutta ja silloisen hype-käyrän huipulla. Kuitenkin Low-code-segmentin toimittajakenttä on mennyt viimeisen vuoden aikana isosti uusiksi, mistä osoituksena toimii mm. Gartnerin tuore Magic Quadrant -arviointi, jossa Microsoft on harpannut haastajien ruudusta kyseisen kategorian johtavaksi toimittajaksi ja ohittanut samalla monta pitkän linjan low-code-vendoria sekä toimeenpanokyvyssä että visionäärisyydessä mitattuna:

Microsoftin asemaa ovat pönkittäneet yksinkertaiset ja käyttökokemukseltaan Office-maailmasta tutut työkalut kuten Power Apps, liitettävyys koko Microsoftin muuhun tarjoamaan (mm. Azure), Dynamicsista tutun rakenteellisen liiketoimintatiedon hallintakerroksen (Common Data Service) integroituminen osaksi alustan natiivia datamallia ja monipuolinen tuki yritysten hallinnan ja tietoturvan vaatimuksille. Power Platform -alustan uusien ominaisuuksien kehitystahti viimeisen vuoden aikana on ollut suorastaan hengästyttävä, ja viimeisimpinä uudistuksina viime viikon Microsoft Ignite -julkistusrumbassa Microsoft julkisti mm. virtuaaliagenttituen, ohjelmistorobotiikan kyvykkyydet osana uudelleen nimettyä Power Automatea (ennen Flow) sekä kattavampia valmiiksi opetettua tekoälymalleja.

Kaikki viittaa siihen, että Microsoftin asema low-code-markkinan johtavien toimittajien ruudussa tulee vain entisestään vahvistumaan ensi vuonna.

Sovellusten ja kokeilujen tila

Microsoft julkisti marraskuun alun Ignite-tapahtumassa useita statistiikkoja Power Apps -käyttöönottojen nykytilasta. Microsoftin mukaan 86% Yhdysvaltojen isoista Fortune 500 -yrityksistä hyödyntää tänä päivänä Power Apps-sovelluksia. Lähes 100 000 Power Apps -sovellusta on jo tuotannollisessa käytössä, ja noin miljoona uutta sovellusta kehitteillä. Lukuiset yritykset ovat tulleet esiin ja kertoneet kokemuksistaan, mm. 100 000 työntekijän 2500 eri toimipisteessä toimiva öljykenttäyhtiö Schlumberger on ehtinyt julkaista työntekijöilleen yli 50 Power Apps -sovellusta, ja lisää on tulossa yli 120 kansalaiskehittäjän (työntekijän) voimin.

twodaylla olemme olleet toteuttamassa yli sataa Power Apps -sovellusta yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Joissain tapauksissa kehitysprojekti on ollut toimittajavetoisempi, kun taas toisissa tapauksissa roolimme on ollut katselmoiva ja konsultoiva, taikka tuotantoon vietyä ratkaisua ylläpitävä ja tukeva. Tämän lisäksi olemme olleet analysoimassa useiden organisaatioiden kansalaiskehittämisen nykytilaa, ja monessa tapauksessa myös IT:lle on tullut täytenä yllätyksenä ”kansalaiskehittäjien” jo toteuttamien työnkulkujen ja sovellusten iso lukumäärä. On täysin selvää, että markkina on siirtynyt varhaisten kokeilujen ja pilottien vaiheesta kasvuvaiheeseen, jossa Power Appseja syntyy kovaa vauhtia lisää halusi tietohallinto-organisaatio tätä tai ei.

Koodipohjaisen kehityksen tila

Kansalaiskehittämiseen liittyvään pohdiskeluun ja väittelyyn on perinteisesti kuulunut spekulointi koodipohjaisten ratkaisujen tulevaisuudesta. Ei ole nähtävissä, että ”koodikehityksen” määrä olisi lähitulevaisuudessa oleellisesti pienentymässä. Pikemminkin sovelluksien kehittämisen nopeutuessa ja hajautuessa suuremmalle määrälle kehittäjiä, syntyy myös kysyntää ja painetta tarjotaa enemmän ja aikaisempaa parempia rajapintoja taustajärjestelmiin. Lisäksi no-code-työkalut eivät ratkaise kaikkia liiketoimintatarpeita, ja Microsoftin tarjoaman erityisvahvuus onkin Azuren nivominen Power Platformiin, mikä mahdollistaa softakehittäjän ja kansalaiskehittäjän yhteistyön samoissa projekteissa. Kansalaiskehittämisen myötä softakehittämisen painopiste siirtyy yhä enemmän pilveen, ja erityisesti Power Platform -ympäristöissä tämä tarkoittaa Azure-pohjaista kehittämistä.

Miten päästä liiketoimintahyötyyn

Vaikka Power Apps -sovelluksia on alkanut syntymään kuin sieniä sateella, ei kehittäminen muutu liiketoimintahyödyiksi itsestään. Power Platform -kehittämiseen liittyy useita osa-alueita, joita organisaation on syytä ratkaista ajoissa ja keskitetysti. Ja mitä isompi organisaatio ja mittakaava on, sitä enemmän proaktiivisuutta tarvitaan. Nämä osa-alueet tarjoavatkin IT-organisaatiolle mahdollisuuden ottaa ohjaajan paikka kansalaiskehittämisen mahdollisuuksien hyödyntämisessä:

  • Kansalaiskehittämisen kulttuurin rakentaminen, uuden toimintatavan jalkauttaminen, työkalujen kouluttaminen ja kehittäjien tukeminen
  • Tietoturvan ja tietosuojan varmistaminen liiketoimintakriittistä tietoa ja henkilötietoja käsittelevissä appseissa
  • Jaetuissa tietolähteissä hallittavan tiedon saatavuuden ja säilymisen varmistaminen tilanteessa, jossa moni sovellus lukee ja kirjoittaa samaan data-alustaan (esim. Common Data Service)
  • Yhtenäisen käyttökokemuksen ja brändin mukaisen ilmeen varmistaminen eri sovellusten välillä
  • Tuotannossa toimivien sovellusten toimintavarmuuden varmistaminen, ongelmanselvitys ja tekninen tuki (pitääkö tukea ja jos pitää, kuka tukee)

Vuonna 2020 low-code-kehittämisen ja kansalaiskehittämisen isoja teemoja tulevatkin suurella todennäköisyydellä olemaan toimintatapamuutoksen läpivienti ja IT-organisaation rooli muutoksen ja hyötyjen varmistamisessa. Kyky rakentaa kansalaiskehittämisen hyötyjä mahdollistava hallintamalli (governance) ja kyky tukea kansalaiskehittämisen toimintatapamuutosta tulevat tarjoamaan yrityksille konkreettisia mahdollisuuksia saavuttaa kilpailuetua markkinassa.

Postaus on julkaistu alun perin LinkedInissä.