Kimin päivä

Ajankohtaista Kirjoittanut:
Eli eräs perjantainen etätyöpäivä.
Konsultti Kim istuu koneen ääressä ja hymyilee veikeästi kameralle

Aamuhässäkkä

Herään 6.45 ja käyn tökkimässä koululaista ensiherätyksen, mutta ei niin yllättäen paljoa ala tapahtumaan, joten käyn omalla aamupesulla. Pesujen jälkeen käyn vetämässä koululaisen peiton pois, jos tuo siitä heräisi, ei paljoa vaikutusta.

Hetken kuluttua koululaisen saa raahattua aamupesulle ja lopulta aamupalapöytään, on aika käydä kaivamassa päiväkotilainen vaimon kainalosta aamutoimille. Yleisen aamuhässäkän jälkeen saadaan kuskattua päiväkotilainen hoitoon ja ekaluokkalainen lähetettyä kouluun, joten kellon lyödessä 8 pääsee itsekin aamupalalle. Aamupala (kahvia ja ruisleipää) vaimon kanssa, josta ehdin juuri sopivasti 8.30 tiimikaverini Markon kanssa dailyyn.

Daily ja ongelmanselvitystä

Työn alla on viraston digitaalisen työympäristön hankekokonaisuuteen kuuluva tiimien elinkaarenhallinnan ratkaisu. Daily hieman venähtää, kun päädymme ratkomaan lennosta Graph APIn raportointirajapintojen käyttöoikeuksia, jotta ratkaisu olisi mahdollisimman least priviledged -mallin mukainen. Ehkä dailyt jatkossa paremmin timeboxataan, kunhan ensi kuussa pääsen mukaan firman järjestämään Scrum Master -kurssille.

Dailyn jälkeen soitan asiakkaan service deskiin, jotta saisin tunnukseni henkiin ja pääsen tuuraamaan kollegaani Reijoa asiakkaan SharePoint on-premissä raportoimassa ongelmassaan. Reijo on ansiokkaasti hoitanut asiakkaan ongelmat, mutta vastikään vaihtoi toiseen tiimiin ja ”toiselle puolelle aitaa” vaihtaen SharePointin Dynamics 365:een. Saan kuin saankin tunnarin henkiin ja kaivaudun VPN:n läpi IISsin lokeihin.

 

Lounasta ja dokumentaation perkaamista

Välillä vaimo tulee kysymään mitä lounaaksi, kevyesti viitaten että ei jaksaisi itse tehdä mitään, joten laitetaan bursatilausta sisään lounasajalle (kotilounaan tekeminen ja syöminen venyttää lounastaukoa, jos ei satu jämiä kaapista löytymään) ja palataan lokien pariin hetkeksi. Kuski tuo safkat, jotka syödään kitusiin Teho-osastoa ohessa katsellen.

Lounaan jälkeen Marko palailee Teamsin projekti-chatin välityksellä asiaan raportoinnin edistymisistä, sovimme että olen asiakkaan suuntaan yhteydessä käyttöoikeuksien päivityksestä. Vaimo huikkaa, että on kahvia, joten kipaisen kupposen kuumaa keittiöstä ja tutkailen hetken itsekin vielä blogeja ja Microsoftin Docsin dokumentaatiota ja totean että eiköhän näistä saada soiva peli kasaan. Päivitän projektin backlogin DevOpsissa ajan tasalle omien vastuiden osalta.

Palaan vielä hetkeksi aamuisen selvityksen pariin ja raportoin löydökset asiakkaalle. Teppo huutelee firman whatsappissa, että toimistolla on uutta kahvia koneeseen, joten totean itsekseni että voisi piipahtaa toimistolla ensi viikolla maistelemassa. Kotikahvit toki maistuu ja kofeiini pitää perheellisen käynnissä, mutta välillä olisi kiva saada vaihtelua perussumpin sijaan toimiston kahvikoneesta.

Hieman alkaa jo viikon töiden paino vaikuttaa ja pohdin jos jo lopettelisi ajoissa, mutta kerään kasaan viimeisimmät speksit ja laitan nyt kuitenkin vielä asiakkaan tekniselle puolelle pyynnön elinkaarenhallinnan vaatimista käyttöoikeusmuutoksista.

 

Sisäisiä hommia

Tsekkailen meilit läpi ja viestin emoyhtiön, eli Visman, tietosuojavastaavan kanssa osallistumisestani vuosittaiseen maakohtaiseen paikallisten yksikkövastaavien tapahtumaan. Varaan itseltäni ensi viikolta yhden focus time varauksen, että tarkistan ja päivitän paikalliset dokumentit ajan tasalle ennakkotehtävänä.

Emo-Visman intrasivuja selaillessani bongaan uutisen päivitetyistä henkilöstöeduista ja tiedon jakamiseksi pyöräytän kasaan DI:n omaan ”intraan” eli Kassleriin sivun näistä eduista meidän omien etujen rinnalle. Mietin että Kassler ei tosin kauaa enää ole Kassler, koska vastikään oli nimikilpailu uudesta nimestä, joten pitänee ensi viikolla katsoa kasaan aikataulu ja askelmerkit uudelleen nimeämisen osalta.

Kello lähenee jo neljää, joten laitan koneen lukkoon ja kipaisen hakemaan koululaisen iltapäiväkerhosta ja päiväkotilaisen hoidosta. Kävellessä napeissa pyörii Microsoftin Intrazone podcast, joka on kätevä tapa pysyä ajankohtaisista asioista kartalla. Päivällisen jälkeen lapset katoavat naapuriin, ja itse pääsen pyykkien purkuun pesukoneesta. Pyykkihommien oheen päätän laittaa taustamusiikkia työkoneelta, ja samalla huomaan kollegani Ismon kyselleen Teamsissa asiakkaan fuusioon liittyviä ympäristöjen teknisen yhdistelemisen vaatimuksia. Vastailen ohimennen lyhyesti takaisin suuntaa-antavasti ja Ismo kysyy pääsenkö osallistumaan asiakaspalaveriin ensi viikolla kun kalenterissani on focus-aikaa varattuna. Annan luvan bookata päälle tällä kertaa ja palaan pyykkien pariin. Siivoushommien ohessa inspiroidun ja päätän kirjoittaa tämän tekstin vielä kun on päivä tuoreessa muistissa 🙂 Oli tarkoitus kirjoittaa tämä pari vuotta sitten suppoukkoroolissa ollessa, mutta jäipä sitten. Suppoukkomme Jussi ja Jari kirjoittivatkin kyseisen roolin päiväkuvauksen.

Kirjoittelun loppupuolella lapset tupsahtavat kotiin, joten vaihdan koneelta kännykkään, jotta voin pitää tilannetta silmällä, mutta onneksi OneNote pysyy mukana laitteesta riippumatta.

Hetken mobiilissa muistikirjaa näpyteltyäni totean kellon lähenevän seitsemää (tulipahan kompensoitua alkuviikon aamupäiväkauppakäyntien miinuksia saldoissa), eli aika jättää työasiat sikseen ja siirtyä lautapelien pariin. Heissuli vei o/

 

Kuka on Kim?

Kim on DI:läinen vuodesta 2015, jolloin aloitti teknisenä asiakaspalvelijana SharePoint-tuessa. Tukiroolista hän on kasvanut tuetulla ja omatoimisella opiskelulla sekä itseohjautuvasti ongelmia ratkaisten monen kollegan luotetuksi kumppaniksi. Nykyään rooliin kuuluuu monipuolinen Microsoft 365 -konsultointi käytöntuesta arkkitehtuuriin, tekninen tuki, low code -kehitys ja projektinhallinta sekä sisäisen IT:n omistajuus.