Koodarista Scrum Masteriksi – Jarnon tarina twodaylla

Ajankohtaista Kirjoittanut:
Jarno Mannelin työskentelee Digital Illustratedilla Scrum Masterina suuressa monivuotisessa julkishallinnon hankkeessa. Alun perin Jarno kuitenkin tuli DI:lle koodariksi.
Jarno Mannelin kahvikuppi kädessään sohvalla

Ennen twodaylle tuloa olin ehtinyt kerätä kokemusta Dynamics CRM -kehittäjänä useamman vuoden ajan. twodaylla minua kiinnosti erityisesti avoin, hierarkialtaan kevyt organisaatiokulttuuri ja käynnistymässä oleva laaja julkishallinnon hanke, johon halusin päästä mukaan Dynamics CRM -kehittäjän roolissa. Aluksi työnkuvani koostui tutuista Dynamics CRM -töistä, eli C#- ja Javacript-ohjelmoinnista.

Roolijako hankkeessa ei heti vakiintunut, ja oltuani muutaman kuukauden mukana aloin sovitella itselleni Dynamics CRM -osion arkkitehdin hattua. Arkkitehdiksi ryhtyminen ei ollut kuulunut suunnitelmiini, mutta olin yllättäen tiimini kokenein Dynamics CRM -kehittäjä, joten ryhdyin arkkitehdiksi. Arkkitehdin roolin myötä ohjelmointi jäi vähemmälle ja aloin muun tiimin kanssa miettiä Dynamics CRM -toteutuksen arkkitehtuuria sekä sen rajapintoja muihin järjestelmän osiin. Hankkeen edetessä arkkitehtuuriin tuli suuria muutoksia. Ensin Dynamics CRM:n rinnalle alettiin tekemään toteutusta Azureen ja lopulta Dynamics CRM jätettiin kokonaan pois. Tällöin palasin takaisin kehittäjäksi.

En ehtinyt olla kehittäjänä kuin muutaman kuukauden kun uudet tuulet puhalsivat jälleen. Tiimimme kokoontuessa Tampereella Scrum Masterina toiminut tiimikaverini kertoi lähtevänsä hankkeesta. Myöhemmin päivän aikana hän kysyi olenko miettinyt Scrum Masteriksi ryhtymistä. En ollut, mutta illan kuluessa ajatus alkoi tuntua aina vain houkuttelevammalta, joten päätin pyrkiä Scrum Masterin rooliin. Ilmoitin kiinnostuksestani eteenpäin DI:n sisällä. Ehdotus roolin vaihdosta esitettiin ensin toimarillemme Petrille ja sen jälkeen asiakkaalle. Molemmat tahot näyttivät idealle vihreää valoa ja noin kaksi viikkoa myöhemmin aloitin Scrum Masterina.

Koska olin ollut hankkeessa jo pitkään, siirtyminen Scrum Masteriksi oli suhteellisen helppoa vaikka työnkuva muuttui merkittävästi. Scrum Masterina en ole ohjelmoinut lainkaan, ohjelmoinnin sijaan keskiössä on kommunikointi, ja päivät täyttyvät usein palavereista. Lisäksi Scrum Masterina on tarpeen seurata keskusteluja, edistää tiimin esiinnostamien haasteiden selviämistä ja pyrkiä kehittämään tiimin käytäntöjä.

Korona-aikana kaikki työ tehdään etänä, joten muita tiimin jäseniä ei tapaa livenä. Asun itse Tampereella, ja muut twodayn tiimikaverini asuvat Riihimäellä ja Helsingissä. On kulunut lähes vuosi siitä, kun viimeksi tapasin jonkun twoday-kollegani, mutta yhteydenpito Teamsin kautta on tiivistä. Lisäksi samassa hankkeessa on noin kymmenen muuta Scrum Masteria, joten tukea on saatavilla.

Kirjoittaessani tätä työskentelen toista vuotta Scrum Masterina. Olen viihtynyt roolissa hyvin, ja tarkoitukseni on jatkaa hankkeen loppuun asti. Ohjelmointi on jäänyt harrastukseksi, mutta hankkeen loputtua tarkoitukseni on palata ainakin jossain määrin Dynamics CRM -kehittäjäksi.