Microsoft Ignite 2019 – avajaispäivän 6 tärppiä

Ajankohtaista Kirjoittanut:
Microsoft Ignite -tapahtuma Orlandossa kerää tänä vuonna yhteen 30 000 IT-alan ammattilaista ja teknistä päätöksentekijää verkostoitumisen ja opiskelun merkeissä. Mitä avajaispäivästä jäi mieleen?

Microsoft Ignite -tapahtuma Orlandossa kerää tänä vuonna yhteen 30 000 IT-alan ammattilaista ja teknistä päätöksentekijää verkostoitumisen ja opiskelun merkeissä. Sisältöä on tarjolla yhteensä yli 2000 luennon edestä. Myös twoday on menossa mukana neljän konsultin toimesta. Tässä tiivistettynä avajaispäivän kuusi keskeistä tärppiä Petrin, Riikan, Ilkan ja Joukon yhteen vetämänä.

1. Power-virtuaaliagentteja ja ohjelmistorobotiikkaa

Microsoft jatkaa merkittäviä tuotekehityspanostuksiaan Power Platformiin, mikä näkyi useina tuotejulkistuksina. Keskeisimpiä maanantain uudistuksia olivat Power Virtual Agent ja Flow:n uudelleen nimeäminen ja toiminnallinen laajentuminen Power Automateksi.

Power Virtual Agent mahdollistaa chatbottien kehittämisen PowerAppsista tuttujen visuaalisten kehitystyökalujen avulla ilman koodin kirjoittamista. Uudelleen nimetty Power Automate (entinen Flow) tarjoaa jatkossa myös ohjelmistorobotiikkakyvykkyydet, minkä myötä periaatteessa minkä tahansa käyttöliittymän omaavan taustajärjestelmän datan päälle voidaan kehittää chatbotteja. RPA (Robotic Process Automation) on hyvin ilmeinen ja tärkeä lisä Power-alustaan laajentaen alustan mahdollistamien kanavien ja käyttöliittymämahdollisuuksien valikoimaa entisestään. Lue lisää Microsoftin tuoteryhmän blogista.

2. Kansalaiskehittämisen jalkautuminen (user adoption)

User adoption -otsikon alla kulkeva työ on tähän mennessä keskittynyt tiiviisti Teamsin ja SharePointin ympärille. Vaikuttaa siltä, että jalkautuskeskustelu siirtyy seuraavaksi kansalaiskehittäjien ympärille.

Tällä hetkellä Power-alustan käyttö vaatii vielä keskivertoa parempia teknologian hyödyntämistaitoja. Kuitenkin ensimmäisen Ignite-päivän perusteella Microsoftin tavoitteena on selvästi tuoda Power-alusta jokaisen työntekijän saataville lähtötasosta riippumatta.

Power-alustan lähtee yleensä liikkeelle yksittäisten käyttäjien testailuna, mutta yhä useammin käykin niin, että pienestä kokeilusta kasvaa laajemman käyttäjäkunnan päivittäin käyttämä sovellus. Tämä on herättänyt yritykset miettimään aivan samoja teemoja kuin Teamsin jalkautuksessa, ja siksi tuntuisi luontevalta siirtää sieltä saadut opit uuteen kontekstiin.

Ensimmäinen askel Power-alustan hyödyntämisessä on erilaisten ja eritasoisten sovellusten roolitus. Mitä asioita voi tehdä itse pikkuporukan kokeiluna ja millaiset asiat suunnitellaan yhteisen hallintamallin mukaan? Yhteisten käytäntöjen lisäksi on tärkeää tukea käyttäjiä. Tuki tapahtuu parhaiten niin sanotun kansalaiskehittäjäyhteisön avulla. Ideana on tuoda yhteen sekä liiketoiminnan tarve manuaalisten prosessien automatisoinnista, koulutus Power-alustan käytöstä sekä oman yrityksen yhteiset kehityskäytännöt.

3. Synapse – Tietovarastoinnin, big datan ja analytiikan tulevaisuus

Jo Satya Nadellan keynoten aikana kaikkien Data Platform aspekteista kiinnostuneiden sydänkäyrä osoitti innostusta, kun Azure Synapse julkistettiin. Samalla heräsi kysymys, muuttuuko nyt kaikki ja tulevatko esimerkiksi Azure SQL DW:hen aiemmin tehdyt panostukset osoittautumaan turhiksi? Ei suinkaan. Synapse nimittäin vihdoin niputtaa tähän saakka hieman erillään olleen työkalupakin saman sateenvarjon alle ja tarjoaa kaupan päälle lisäksi ison joukon uusia toiminnallisuuksia, jotka on suunnattu erityisesti kilpailijoiden kuten Googlen BigQueryn ja Amazon RedShiftin kampittamiseen. Osa toiminnallisuuksista vaikuttaa myös olevan suoraan asemoitu Snowflakea vastaan.

Synapse koostaa aiemmin erilliset työkalut – Azure SQL DW:n, Data Factoryn, Sparkin ja Power BI:n – yhden käyttöliittymän, Synapse Analytics Studion alle, ja tarjoaa kaupan päälle aiempaa laajemman valikoiman ohjelmointikieliä datan manipulointiin. Toiminnallisuuden keskiössä ovat tietokantojen väliset liitokset (cross database join) relational- ja NoSQL-kantojen välillä. Suorituskyvn osalta tuotetiimi korosti arkkitehtuurin saavuttavan merkittäviä etuja suhteessa kilpailijoihin koskien erityisesti massiivisia datamääriä ja samanaikaisten käyttäjien määrää.

4. Power Platform alustan kehityskäytäntöjen jalostuminen

Power Platformin kehitystyökalut ja -prosessit kehittyvät kaiken aikaa ja tästä esimerkkinä Power BI -tuotetiimi esitteli Power BI Deployment Pipelines ominaisuutta, jonka ilmoitettiin tulevan saataville muutaman kuukauden sisään. Deployment Pipelines mahdollistaa raporttien automaattisen julkaisun kehitys-, testi- ja tuotantoympäristöjen välillä ja on iso askel kohti hallitumpaa ja automatisoidumpaa julkaisuprosessia. Odotettavissa on siis merkittäviä päivityksiä Power BI -kehityskäytäntöihin ja siten hallintamalleihin.

5. Pilvi ensin, sitten pilvi ja lopuksi pilvi

Tuskin kenellekään on uutinen, että Microsoftin tuotekehityspanokset ovat ensisijaisesti pilvipalveluissa. Hämmästyttävää kuitenkin on, miten läpitunkevasti Azure ja muut pilvipalvelut tunkeutuvat alueille, joilla niitä viimeisenä olettaisi näkevän. Igniten avauspäivän Vision Keynote -puheenvuorossa maalattiin kuvaa Azuren laajentamisesta.

Miltä nimittäin kuulostaisi akun varassa toimiva repussa kannettava iskunkestävä Azure-palvelin?  Tai vieläkö ajattelet, että Azure on hyvä jatke paikalliselle konesalillesi? Pikemminkin päinvastoin: leivänpaahtimesi ja konesalisi ovat hyviä Azuren jatkeita.

Entä mikä on mielikuvasi ohjelmistokehittäjän työkoneesta? Paljon laskentatehoa ja keskusmuistia järeässä tornikotelossa? Ehei, Visual Studion uusi Online-versio toimii millä tahansa selaimella – ja pilviaikakaudella siinä voi olla paljonkin järkeä. Ympäristöt, joihin ja joilla ohjelmistokehitystä tehdään, ovat monimuotoisia: Linuxia, Windowsia, IoT-sensoreita ja pilvipalveluita. Kaikki tämä ei enää pyörikään parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisellä paikallisella kehityskoneella – vaan pilvessä.

6. Kestävää Datacenter-kehitystä

Microsoftin toimitusjohtaja Nadella kertoi Vision-Keynote -esityksessään Microsoftin tulevasta, Ruotsiin rakennettavasta, yksinomaan uusiutuvia luonnonvaroja energialähteenä käyttävästä palvelukeskuksesta. Microsoft on ajan hengen mukaisesti asettanut merkittäviä ja mitattavia tavoitteita ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Tulevaisuudessa vastuullisuus tulee olemaan keskeinen palvelutuottajiin kohdistuva vaatimus, ja Microsoft näyttää asiassa esimerkkiä.