Miten aloitan AI-palveluiden hyödyntämisen?

Blogi Kirjoittanut:
Erilaisista tekoälypalveluista puhutaan kaikkialla. Miten organisaatio pääsee alkuun näiden uusien teknologioiden hyödyntämisessä? Eikös tämä AI ole kaiken lisäksi supervaikeaa ja kallista...

Tekoälystä (AI) puhutaan kaikkialla. Miten tietokone tulee syrjäyttämään ihmiset työpaikoilla, autojen ratissa, laivojen ohjaimissa, terveydenhuollossa jne. Nykytilanne on jopa hieman hämmentävä. Puhetta ja uutisointia on paljon, harvoissa hankkeissa kuitenkaan hyödynnetään näitä tulevaisuuden teknologioita. Miksi näin? Mitä pitää tehdä, jotta oma organisaatio voisi paremmin hyödyntää uusia teknologioita? Jopa tuotettua niiden avulla innovaatioita.

Tutustu mahdollisuuksiin

Uutta teknologiaa on vaikeaa hyödyntää omassa liiketoiminnassa, mikäli ei tiedä mitä tämä uusi teknologia on ja mihin se pystyy. Azuresta löytyy palveluja, joiden tekemiä asioita moni pitää mahdottomana tai todella kalliina toteuttaa. Molemmat oletukset ovat vääriä.

Suosittelen tutustumaan Azuren kognitiivisiin palveluihin. Saat nopeasti yleiskuvan mikä on mahdollista jo tänään.

Miksi minun pitäisi olla kiinnostunut?

Miksei toimittaja vain hyödynnä näitä hienoja palveluja tarjoamissaan ratkaisuissa? Miksi minun pitäisi olla kiinnostunut teknologiasta?

Toimittajien pyrkimyksenä on olla asiakkaan liiketoiminnan todellinen ymmärtäjä ja osaaja. Valitettavan harvoin näin on, sillä se vaatii pitkän ja syvän yhteistyön. Syväosaaminen ja niin sanottu iso kuva on usein vain asiakkaalla. Toimittajan on tällöin vaikeaa innovoida asiakkaan puolesta. Yhdessä se toki onnistuu.

Kokeile

AI-palvelut toimivat toisissa käyttötapauksissa paremmin kuin toisissa. Niissä saattaa olla yllättäviä rajoituksia, joita esittelyteksteissä harvoin mainitaan. Palveluita on hyvä kokeilla omalla aineistolla ja käyttötapauksella.

Microsoft on tehnyt tämän helpoksi. Palveluja voi kokeilla API:en avulla ja kokeiluissa voi usein käyttää ilmaisia tilauksia.

Hanki kumppani

Pyydä toimittajaasi pitämään tekoälypalveluista lyhyt tietoisku. Mikäli tämä tuntuu toimittajasta vaikealle, on syytä laajentaa toimittajaverkostoa.

Teknologian kehitystä aktiivisesti seuraava kumppani on kullan arvoinen. Käykää säännöllisesti yhdessä läpi uusia mahdollisuuksia ja miettiäkää soveltamiskohteita. Tehkää nopeita kokeiluja.

Käytännön esimerkkejä

Loppuun vielä muutama käytännön esimerkki Azuren kognitiivisten palvelujen hyödyntämisestä. Esimerkit on poimittu blogistani.

Käsinkirjoitettujen palautteiden käsittely

Maailma on täynnä käsinkirjoitettuja papereita, jotka olisi hyödyllistä tallentaa tekstimuodossa järjestelmään x.

Esimerkissä otetaan valokuva käsinkirjoitetusta palauteesta ja tulkitaan kirjoitus Azuren Computer Vision -palvelulla. Teksti tallennetaan SharePoint -listaan jatkokäyttöä varten. Palaute lähetetään myös Azuren Text Analytics -palveluun, jonka avulla tunnistetaan sen sävy (sentiment).

Kokeilu paljasti välittömästi, ettei palvelua voi vielä hyödyntää suomenkielisten kirjoitusten käsittelyyn. Se ei kertakaikkiaan tunnista suomeksi kirjoitettua tekstiä.

Lue koko juttu

Hupparin tunnistus kuvasta

Azuren Custom Vision -palvelulla voi rakentaa oman kuvantunnistuspalvelun. Esimerkissä tehdään oma palvelu, jolle opetetaan kuvista onko henkilöllä päällään Digital Illustrated(nyk. twoday) huppari. Palvelun käyttöliittymänä on chatbot.

Kuvan tunnistuksessa pääsi kohtuulliseen tarkkuuteen 200 esimerkkikuvan jälkeen. Kuvissa oli kuitenkin liikaa muuttuvia tekijöitä (kuvakulma, rajaus, valaistus jne). Tämä on syytä ottaa huomioon rakennettaessa omia kuvantunnistuspalveluja.

Lue koko juttu

Suomenkielinen chatbot

Chatbot-esimerkissä tunnistetaan automaattisesti kieli, jolla käyttäjä chatbotin kanssa kommunikoi. Tämän jälkeen syötteet käännetään tunnistetusta kielestä  englantiin, jotta LUIS-palvelu pystyy käsittelemään pyynnöt.

Kieli tunnistetaan Azuren Text Analytics -palvelulla ja käännös tehdään Azuren Translator Text -palvelulla. Suomenkieliset paikannimet olivat vaikea paikka automaattiselle käännökselle.

Lue koko juttu