Moderni intranet – tärkeimmät uudet julkistukset

Blogi Kirjoittanut:
Moderni intranet -blogisarjassa käsitellään modernilla SharePointilla ja muilla Office 365 -työkaluilla rakennettavaa intranetia.

Tämän kerran fokuksessa on luonnollisesti SharePoint Conferencessa julkaistut uudet intranet-toiminnallisuudet, joiden pitäisi tulla vuoden 2018 aikana ainakin first release -käyttäjille. Lisäksi pohdimme Microsoftin intranet-maailman suuntaa, mihin nämä uudistukset viittaavat.

Uutisoinnin parannukset

Intranetin peruskauran eli uutisoinnin osalta julkaistiin paljon odotettuja perustoimintoja. Uutisten ajastus, hyväksyntäprosessi, sivun metatietojen syöttö ja kohdennus olivat kaikki erittäin tervetulleita uudistuksia. Kohdentaminen on erityisen mielenkiintoinen, sillä kohdennetut uutiset ovat melkein jokaisen suuremman organisaation vaatimuslistalla intranetia rakentaessa.

Uutisten näyttämisessä ja kohdentamisessa uusi tulokas on Hub News -komponentti, joka tuo hieman parannellun uutisnoston intranetien etusivuille. Yksi tarpeellisista toiminnallisuuksista Hub Newsilla on uutisten kiinnittämismahdollisuus. Lisäksi uutisten kohdennusmahdollisuus auttaa suurempia organisaatioita hallitsemaan uutisvirtaansa.

Sisällöntuottajan elämä helpommaksi

Uutisoinnin toiminnallisuuksien lisäksi metatietojen syöttö suoraan paneelin kautta on aivan ehdoton työkalu, mitä tarvitaan sisällönsyöttäjien tueksi. Mielenkiinnolla odotan, voidaanko ollenkaan valita mitkä kentät näkyvät paneelissa. Vaikka kaikki kentät tulisivatkin suoraan listalta, tälle toiminnallisuudelle on ollut aivan selkeä tarve intranet-käytössä.

 

 

Myös uudet web-osat tukevat sisällöntuottajien työskentelyä. Pieni, mutta erittäin helpottava uutinen on kuvien rajaus- ja kehystämismahdollisuus (nykyisellään tuo piti tehdä jossain ennen kuvan lataamista SharePointiin). Lisäksi sivun metatiedot saa näkyville verkko-osaan. Tämä helpottaa käyttäjiä esimerkiksi tilanteissa, missä sivun metatietoina on esimerkiksi kohderyhmä tai liiketoiminta-alue. Näin lukijat tietävät, kenelle sivu on tarkoitettu. Pieniä kehityskohteita tulee muihinkin verkko-osiin, ja niitä varmasti tippuu tasaiseen tahtiin tulevaisuudessa.

Office 365 -intranetin suunta

Microsoftin intranet-maailma menee hyvin samaan suuntaan mihin olemme edellisissä kirjoituksissa arvioineet. Intranetin perustoiminnallisuuksia tulee jatkuvasti lisää, ja Microsoft panostaa paljon hyvännäköiseen ja suoraviivaiseen intranetiin. Metatiedot toimivat intranetin peruspilarina kohdentamisen osalta.

Teamsin rooli on intranetin osalta keskeinen. Teams-julkistuksissa keskiössä olivat täysi tuki dokumenttikirjastolle ja SharePoint-sivujen upotus Teams-välilehdelle. Teams menee siis yhä vahvemmin edellisen blogikirjoituksen virtuaalityöpöytäsuuntaan, missä se tarjoaa keskitetyn palvelun tietotyön tekemiseen – mahdollisesti intranetin Teamsin sisällä.

Voit tutustua kaikkiin SharePoint Conferencen julkistuksiin ja niiden tuomiin hyötyihin kollegani Timo Pertilän blogikirjoituksessa!