SharePoint Virtual Summit – uusien julkaisujen yhteenveto

Blogi Kirjoittanut:

SharePoint Virtual Summit kokosi jälleen Microsoftin SharePoint-yhteisön kuulemaan tulevista lupauksista. Kokosin yhteen esiin nostetut julkistukset, jotka näkyvät loppukäyttäjälle.

Tapahtumassa julkaistuja uusia toiminnallisuuksia SharePoint-tiekartalla:

  • OneDriven paranneltu synkronointi ja dokumenttien jako
  • Parannuksia viestinnällisen intranetin tarpeisiin: uusi sivustotyyppi Communication sites ja web-parteja
  • Groups-navigointiin uusia mahdollisuuksia
  • Microsoft Flow & PowerApps integroidummin SharePointissa
  • Yammerissa uusia toiminnallisuuksia ja dynaamiset AAD-ryhmät
  • Groups valloittaa SharePointin.. joku päivä

Ja paljon muuta!

OneDriven paranneltu synkronointi ja dokumenttien jako

OneDriven uusi synkronointimahdollisuus Files On-Demand julkistettiin viime viikolla. Tämä toiminnallisuus tulee Windows 10:n päivityksen mukana, ja tarkoittaa että dokumentit voi asettaa niin, etteivät ne vie enää tilaa kovalevyltä.

Toinen hehkutettu parannus oli oikeuksien antaminen ja niiden tarkastaminen suoraan File Explorer -käyttöliittymästä. Tämä on tärkeä toiminnallisuus File Explorer -käyttäjille, ja odotan itse kovasti pääseväni testaamaan tätä kesän jälkeen. File Explorerille ei ole tullut muutoksista piiitkään aikaan, joten on mielenkiintoista nähdä aikooko Microsoft luoda uutta jatkossa resurssien hallinnan käyttäjien iloksi.

Parannuksia viestinnällisen intranetin tarpeisiin: uusi sivustotyyppi ja web-parteja

SharePoint on erittäin yleinen viestinnällisen intranetin alusta, ja aiemmin sen rakennus käytettäväksi on ollut suuresti toimittajien harteilla. Communication Site oli demojen perusteella Microsoftin vastaus siihen, miten SharePointin pitäisi taipua viestinnällisen intranetin tarpeisiin tulevaisuudessa. Demot ovat hienoja, ja uudet web-partit lupailevat mukavia täsmätyökaluja viestinnällisten sivujen työstöön: kuvakarusellia, modernia kalenteria, henkilöt-nostoa, sivujen kommentointia. Uudet ulkoasut tulevat olemaan tarjolla myös moderneille sivuille (Pages).

Tuttuun tapaansa Microsoft kehui SharePointin kehittäjäyhteisön tärkeyttä, mutta uuden Communications site -sivustotyypin muokattavuus ja laajennettavuus jäi vielä hieman epäselväksi. Mikäli responsiivinen taitto ja sivuston asettelu ovat tulevaisuudessa helpompia tehdä, jää tulevissa SharePoint pilvi-intranet toteutuksissa entistä enemmän aikaa ja budjettia sisällön tuottamisella.

Communication Site on tulossa jo pian testaukseen, jo Q2/2017 First Release -tenantteihin ja maailmanlaajuinen jakelu sen jälkeen.

Vanhojen julkaisusivustojen tuki säilyy, eikä Microsoft julkistanut Communication siteen korvaavan nykyisiä julkaisusivustoja. Migraatiopolkua nykyisestä intranetistä uuteen responsiiviseen ei siis vielä luvattu. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa eivät migraatiot olemassa olevalle sisällölle ole Microsoftille ensimmäinen prioriteetti, vaan sisältö tulee uusia uusiin sivustopohjiin seuraavan projektin yhteydessä tai pikkuhiljaa sivusto kerrallaan.

Navigointi Groupsissa helpommaksi – vai monimutkaisemmaksi?

Tapahtumassa julkistettiin uusia tapoja liikkua työkalujen kesken. Yhtenä esimerkkinä Groupsin SharePoint-sivustolle tuotavilla web parteilla ja linkeillä pääsee muihin Groups-osioihin, mikä on todella hyvä uudistus. Toisena uutuutena tuli SharePoint-upotukset Teamsiin. Microsoft selkeästikin pyrkii helpottamaan navigointia joka paikassa, mikä auttaa nopeaan työskentelyyn ja työn keskittämisen siihen työkaluun missä kulloinkin on. Kuitenkin tämä tuo edelleen hahmottamishaasteita niille loppukäyttäjille, jotka eivät ymmärrä Groups-logiikkaa ja eri työkalujen integraatioita.

 

Microsoft Flow & PowerApps integroidummin SharePointissa

Microsoft Flow tarjoilee uusia, yksinkertaisia työnkulkuja valmiina paketissa käyttäjille, esimerkkinä ”Send for approval”. Tämä oletettavasti ohjaa käyttäjiä pikkuhiljaa Flow-maailmaan ja kannustaa luomaan omia custom-flowta.

Lisäksi PowerApps tulee vihdoin integroitumaan SharePointin listojen ja kirjastojen kanssa, ei enää connectoreita. Voit siis lähteä tekemään omia prosesseja suoraan SharePointin käyttöliittymästä, ja Microsoft lupaa tätä toiminnallisuutta saataville jo kesän aikana.

Yammer ja SharePoint -integraatiot etenevät hitaasti

Yammer pysyy edelleen hyvin sivussa muiden muutosten varjossa. Yammer ja SharePoint -integraatiosta kirjoitettiin oma bloginsa, mutta käytännössä siinä puhutaan vain pienestä lisäyksestä nykyiseen Yammer embed -toiminnallisuuteen. Edelleen luvataan jatkokehitystä SharePointin ja Yammerin kesken, mutta kehitys tällä hetkellä on paljon vahvemmin Teams-integraatioissa. Yammerissa kehitetään pienempiä käyttötapauksia tasaiseen tahtiin (kirjoitusten editointi jälkikäteen, videoiden upottaminen, ym.).

Suurin Yammer-uutinen oli mielestäni dynaamiset AAD-ryhmät, joka mahdollistaa ryhmien osallistujien keskitetyn hallinnan. Huonona puolena tässä on toistaiseksi se ettei keskitetysti hallittuun ryhmään pysty lisäämään hallinnan ohi käsin henkilöitä. Hallinta kuitenkin auttaa erittäin laajojen Yammer ryhmien kanssa. Tämä vaatii sen että henkilöhakemiston (AD) tiedot on kunnossa, muutenhan säännöt (esimerkiksi kaikki HR-osaston henkilöt kuuluvat HR ryhmään) eivät toimi.

Tiekartan päässä: Groups valloittaa SharePointin

Groups on ollut Microsoftin kehityksen ytimessä, ja nyt julkistettiin tavoitetila Groupsin ja SharePointin viimeiseen yhdistämiseen: olemassa olevien SharePoint-sivustojen siirtymisen Groups-malliin. Tätä ei kuitenkaan vielä käyty tarkemmin läpi, joten oletettavasti kehitystyö aiheen tiimoilta on vielä kesken ja tarkemmat tiedot julkaistaan ehkä vasta vuoden päästä. Mielenkiinnolla odotan, kuinka tämä SharePointin ja Groups -maailmojen yhdistäminen aiotaan ratkaista.

…Ja paljon muuta!

SharePoint Virtual Summit kokosi paljon erilaisia uudistuksia, joista on tässä vain murto-osa. Lue kaikista muistakin uudistuksista, kuten uusista Admin-toiminnallisuuksista, SharePoint Server 2016 Feature Pack 2:sta tai People-hausta Microsoftin SharePoint Virtual Summit -yhteenvedosta!