Suppoukkojen päivä

Ajankohtaista Kirjoittanut:
Millaista on työskennellä suppoukkona? Mitä kaikkea suppoukon päivään mahtuu?
Piirustus neljästä konsultista pöydä ympärillä

Suppoukko (Suppo= Support/It-tuki, Ukko= Sukupuolineutraali termi henkilölle). Alla oleva blogi on fiktionaalinen kuvaus DI:n Suppoukkojen päivästä.  

 

Aamu alkaa kahvilla

Jorman työaamu alkaa puhelimen värinällä. Tiimin Teams-kanavalle läiskäisty, kustomoitu liekki-emoji ilmaisee, että asiakkaalla on tulipalo sammutettavana. Tämänkaltainen tiimin sisäinen viestintä ei välttämättä aukene muille, kuin oman tiimin jäsenille. Teamsiin ilmestyvä kuusi-emoji puolestaan kertoo, että Irma on tänään etähommissa mökillään. Yksinkertaista ja hauskaa viestintää suositaan ja erilaiset emojit työkielessä ovat vakiintuneet tiimin sisällä (jo ennen koronaa.)

Kahvipannun poristessa Jorma lueskelee puhelimestaan Teamsista ja Yammerista viimeisimmät päivitykset päivän polttaviin ja ei niin polttaviin asioihin. Azure-uutisbotti on taas ilmoittanut mielenkiintoisia asioita Yammer-feediin. Aamukahvin valmistuttua Jorma availee koneensa ja kirjautuu sisälle asiakkaan ympäristöön tutkimaan, mikäs ongelma tänä aamuna edellyttää suppoukon huomiota.

Myös Irma aloittaa päivänsä kahvin merkeissä. Kone käyntiin ja status check kalenterista. Kello ysiltä käynnistyy palaveri asiakkaan uuden Intranetin ylläpitoon liittyen. Seuraavaksi ZenDesk ja Jira auki, johon asiakkaiden tukipyynnöt ongelmien sattuessa pääsääntöisesti tulevat. Edellisenä iltana on tullut kuittaus, että asiakkaan ilmoittama ongelma SPO ympäristössä, liittyen räätälöityyn ulkoasuun on korjaantunut. Asia hoidettiin kuntoon jo edellisenä päivänä.

Reilua tuntia myöhemmin Jorma ja Irma jo kokoustavat Teamsissa intranetprojektin kehittäjien ja asiakasvastaavien kanssa käynnistymässä olevasta intran ylläpidosta. Irma käy läpi kustomoinnit ja mahdolliset ongelmakohdat. Jorma puolestaan käy läpi yleiset tiedostettavat asiat ympäristöstä sekä yhteyshenkilöt ja toimintatavat.

Samaan aikaan Jarmo vasta aloittelee päiväänsä kotitoimistolla. Tänään Jarmolla on tiedossa tikettien murskausta ja pari tuntia osaamisen kehittämistä Azure kurssin parissa. Sertifikaatti on tähtäimessä ja opiskelu sertiin on syytä aloittaa. Lisäksi päivään sisältyy asiakkaan tulevan Sharepoint pilvimigraation suunnittelua. Ennen lounasta Jarmo vielä hoitaa asiakkaalle räätälöidyssä On-Prem Sharepoint ympäristössä ilmennyttä ongelmaa yhdessä alustan ylläpitäjien kanssa. Kirjautumisongelmat vaivaavat käyttäjiä ja ongelmaan etsitään kuumeisesti ratkaisua. Seuraavat stepit saadaan selville ja sovitaan seuraava palaveri viikon päähän.

 

Piirkkoskuvahahmot Irma ja Jorma tutkivat läppäriä

 

Mysteerilounasta ja mystisiä tikettejä

Kun kello lyö yksitoista Irma, Jorma ja Jarmo suuntaavat firman työhyvinvointifoorumin järjestämälle mysteerilounaalle Teamsissa. Lounaalla fasilitaattori arpoo jokaiselle osallistujalleen lounasseuran, jonka kanssa lounasta mutustellaan yhdessä Teamsin välityksellä. Keskustelun helpottamiseksi on tarjolla etukäteen suunniteltu kysymyspatteristo, jonka avulla voi tutustua syvemmin työkavereihin.

Mysteerilounaan jälkeen suppoukot vetäytyvät takaisin töidensä pariin. Jorma tutkii tikettijärjestelmään saapunutta, sivuston arkistointiin liittyvää tikettiä. Automaattisesti arkistoitunut työtila tulisi saada takaisin käyttöön. Asiakkaan viestintävastaavan kanssa viestitellään, onko tämä haluttu tahtotila. Kuittaus saadaan Skypessä ja PowerShell loitsuilla työtila saadaan takaisin käyttöön ja käyttäjälle tiedotetaan asiasta.

Irma ja Jarmo osallistuvat Skypellä asiakkaan tikettipalaveriin, jossa käydään asiakkaan ympäristöön liittyvien tikettien status läpi. He saavat tärkeää lisätietoa asiakkaalta ja priorisoivat tikettejä asiakkaan toiveiden mukaan. Lopuksi he käyvät läpi ratkaisuja ja selvityksessä olevia tikettejä. Palaverin jälkeen Irma keittelee tupakeittiössään iltapäiväkahvit ja sosialisoi virtuaalikahveilla hetken verran tiimikavereidensa kanssa. Kahveilla kerrataan kollegoiden kanssa edellisen illan Champions Leaguen futismatsi läpi ja avaudutaan viikonlopun seikkailuista. Pienen lepotauon jälkeen jaksaa taas kahlata ongelmia läpi aivan uudella intensiteetillä.

Iltapäivällä Irma osallistuu Teams-palaveriin asiakkaan ja LMS365 asiantuntijan kanssa. Palaverin aiheena on asiakasympäristön Learning Management System päivitys. Palaverissa saadaan asetettua Irman  tunnukselle soveltuvat oikeudet ja hän pääsee tekemään versiopäivityksen.

Kellon lähestyessä neljää Irma ja Jorma sulkevat kannettavansa ja vetäytyvät kumpikin omien harrastustensa pariin. Jarmo sen sijaan päättää jatkaa vielä osaamisen kehittämistään ja syventyä Azuren maailmaan kollegoidensa aikaisemmin viikolla pitämää webinaarin tallennetta katsellen. Aika menee kuin siivillä webinaaria katsellen ja villasukkia samalla neuloen.