The future of SharePoint – keskeisimmät uudistukset

Blogi Kirjoittanut:

The Future of SharePoint -julkistustilaisuuden ydinviesti oli tämä: SharePoint siirtyy vihdoin nykyaikaan. Tämän kunniaksi syvennymme SharePoint- ja Intranet -teemoihin loppukevääksi. Listoja uudistuksista on ehditty tehdä jo maailman sivu, mutta tämä kirjoitus kerää julkistuksien keskeiset aiheet ylätasolla. Seuraavilla viikoilla poraudumme eri aihepiireihin omissa kirjoituksissaan.

1.  SharePoint-intranet ja dokumentit vihdoin helposti mobiililla

Yksi tapahtuman parhaista uutisista oli looginen mobiilikäyttöliittymä kaikkeen SharePoint-sisältöön. Vihdoin sekä sivustot että niiden sisältö löytyy helposti ja intuitiivisesti. Tarjolla on kaksi sovellusta, joiden kautta pääsee työskentelemään SharePointin sisällön kanssa:

  • OneDrive -sovellus (Sites-osio saatavilla jo nyt iOS:lle!)
  • SharePoint -sovellus (saatavilla ennen heinäkuun alkua)

OneDrive-sovellukseen tuli julkistuspäivänä uutuutena Sites-valikko, joten sen kautta pääsee jo nyt omiin seurattuihin ja vierailtuihin sivustoihin. Kuitenkaan OneDrive-sovelluksen kautta ei pääse mihinkään muuhun SharePoint-sisältöön, kuten listoihin tai sivuihin. Tätä varten on kehitetty uusi SharePoint-sovellus.

Tuleva SharePoint-sovellus sisältää kaiken SharePoint-sisällön julkaisusivustoista dokumentteihin. Tämä on tulevaisuuden SharePoint-intranetien mobiilisovellus, joka kokoaa käyttäjän kaikki tarvittavat artikkelit ja työtilat samaan paikkaan. Viimeistään heinäkuun alussa julkistettava sovellus tuo SharePointin kertaheitolla nykypäivään.

2. Uusi ulkoasu, selkeämmät toiminnallisuudet

Tämän kvartaalin loppuun mennessä sekä SharePointin home-sivu että dokumenttikirjastot ja luettelot saavat uuden ulkoasun. Lisäksi tämän vuoden loppuun mennessä Team Site ja sivustojen luonti uudistuvat ja Office 365 Groups -integraatiot sivustoihin tulevat voimaan.

Uusi Sites-valikko tuo paremmin näkyville relevantit sivustot, ja tukee mobiilikäyttöä samantyylisellä käyttöliittymällä. Tämä ja monet muut uudistukset tekevät käytöstä suoraviivaisempaa, mutta ajavat käyttäjät oikeasti adaptoitumaan uuteen tapaan työskennellä. Uudet sivustot ovat mobiili- ja intranet-ystävällisiä – esimerkkejä löytyy lukuisista blogikirjoituksista.

Dokumenttikirjastoissa ja listoissa muutokset ovat astetta suurempia. Dokumenttien kanssa työskentely helpottuu entisestään, ja käyttöliittymä on muutenkin enemmän tätä päivää. Paljon yksinkertaistetumpi ulkoasu sekä ihastuttaa että kauhistuttaa järjestelmäpäälliköitä – toisaalta toiminnallisuudet selkenevät ja paranevat, toisaalta käyttäjille pitää jälleen opettaa uusi tapa työskennellä. Pilviaikakauden ihanuuksia.

3. Microsoft Flow & PowerApps – käyttäjien työkalut

Sovellusten ja työnkulkujen tarpeisiin Microsoft tarjoaa tulevaisuudessa uusia työkaluja. Microsoft Flow integroituu suoraan SharePoint-luetteloon, tarjoten käyttäjille mahdollisuuden tehdä nopeasti työnkulkuja ja automaatioita. Esimerkiksi lomakkeen täytöstä lähtee Flow’n avulla suoraan sähköposti-ilmoitus tiimin vetäjälle, joka voisi hyväksyä lomapyynnön. Yksinkertaisissa tilanteissa tämä on suuri apu jokapäiväiseen työhön.

Kun mennään monimutkaisempiin kokonaisuuksiin, PowerApps on astetta laajempien sovellusten mahdollistaja. Eri pilvipalveluita ja tietolähteitä voi yhdistää sovelluksiksi, jotka voi saman tien julkaista kollegoille käytettäväksi selaimen tai mobiilin kautta.

Kooste The Future of SharePoint -tapahtuman julkistuksista ja videoklipeistä löytyy Digital Illustratedin Sway-esityksenä. Jos kaipaat apua uusien toiminnallisuuksien käyttöönotossa, ota yhteyttä asiantuntijoihimme täältä!