Työpaikkana twoday: Miten työskentelen ilman esimiestä?

Blogi Kirjoittanut:
Matala hierarkia, itseohjautuvuus, ketteryys. Nämä ovat trendikkäitä sanoja joita viljellään vähintään joka toisessa IT-puljussa. Minäkin käytän näitä sanoja, kun kerron twodayn tavasta toimia. Meillä ei kuitenkaan tietoisesti oltu ikinä kirjoitettu näitä toimintatapoja tai arvoja auki mihinkään. Yrityksen jatkuvasti kasvaessa minua alkoi kiinnostaa jakavatko ihan uusimmatkin työntekijät samoja ajatusmaailmoita kuin jo pitkään twodaylla olleet.

Käynnistimme viime keväänä prosessin, missä keräsimme kaikkien työntekijöiden twodayssa arvostamia asioita. Emme halunneet tiivistää siitä kliseisiä arvomantroja, ja siksi kirjoitin auki tapaamme toimia tarinoina ja esimerkkeinä. Tästä syntyi DI-käsikirja(nyk. twoday).

Tässä blogisarjassa nostan aina yhten teeman käsikirjasta kerrallaan, ja käyn sen läpi jonkun työntekjämme esimerkin kautta. Ensimmäisenä pohditaan, mitä meille tarkoittaa työskentely ilman esimiestä.

 

Organisaatio ilman hierarkiaa?

Kaikki osaavat varmaan kuvitella kauhuskenaarion hierarkisesta organisaatiosta: pitkiä ketjuja esimiehiä ja matriiseja, joissa valtaistuinpelien tiimellyksessä ehtii esimiestasoilla hämärtyä jo miksi koko yritys pyöriikään. Tähän verrattuna matala organisaatio kuulostaa tehokkaalta ja ystävälliseltä.

Vaikka me olemme ehdottomasti matalan organisaation ja uusien organisaatiomallien kannattajia ja kokeilijoita, on hyvä muistaa yksi asia: siellä missä on ihmisiä, syntyy aina hierarkiaa. Ero on siinä, pakotetaanko ihmiset tiettyihin lokeroihin vai ovatko asetelmat dynaamisia. Meidän matalassa organisaatiossa jokainen saa paljon vapautta ja vaikutusmahdollisuuksia, mutta jokaisen pitää pystyä vakuuttamaan muut omista ideoistaan, jos haluaa saavuttaa isompia muutoksia.

 

Ei esimiestä?

Okei, on meilläkin esimies, kaikilla yksi ja sama: toimitusjohtajamme. Meillä toimarin kanssa sovitaan palkkauksesta ja muista HR-sensitiivisistä asioista. Joissain yrityksissä tämäkin on viety pidemmälle, ja esimerkiksi kollegat päättävät toistensa palkat.

twodaylla virallisen esimiesmallin puute näkyy siinä, että jokainen toimii käytännössä oman työnsä johtajana ja joutuu käyttämään maalaisjärkeään esimerkiksi seuraaviin tilanteisiin:

  • Päivän työpisteen valinta (koti, kahvila, uimahalli, asiakas)
  • Mitä asioita ja työkaluja tarvitsee omaan työhönsä (ja niiden hankkiminen ilman hyväksytyskierroksia)
  • Miten organisoi ja toteuttaa oman työnsä ja asiakasprojektit
  • Kenen kanssa käy omat kehityskeskustelut
  • Milloin lähtee lomalle

Täysin yksin ei toki työssään kenenkään tarvitse päätöksiä tehdä – sitä varten meillä on tiimit. Tiimit muodostavat asiakkaita palvelevia yksiköitä, jotka voivat määritellä vapaasti esimerkiksi omia työtapoja tai työvälineitä. Tiimi tukee yksilöä jokapäiväisessä työssä, kehittymisessä ja ongelmatilanteissa. Tiimeistä kuulemme lisää seuraavissa kirjoituksissa 🙂

Millaista on oikeasti työskennellä ilman esimiestä?

Case: Teppo Riutanheimo

 

Kuva: Minna Rossi

 

Olen siirtynyt twodaylle hyvin hierarkisesta organisaatiosta, missä päätösten läpi saaminen saattoi kestää hyvinkin pitkään. Toiminta itseohjautuvassa tiimissä on ollut siten hyvin uusi tuttavuus, ja alun ihmettelyn jälkeen meidän organisaation avoin ilmapiiri on tuonut omaan työskentelytapaan tervetulleita muutoksia.

Normaalissa työarjessa ilman esimiestä toimiminen näkyy vastuunkantamisena. Jokaisena päivänä pitää kantaa oma panoksensa tiimin toimintaan ja pitää mielessä tiimiläisten työkuormat, sekä olla jatkuvasti avoin omasta työkuormasta. Vain sillä tavalla tiimi pystyy järjestämään niin sisäiset tehtävät kuin asiakastyötkin tehokkaasti.

Tämän ylläpitäminen arjen keskellä meinaa aina välillä unohtua, mutta onneksi tiimi pitää huoleen toisistaa. Ja jos unohtaa kertoa, niin kyllä joku aina kysyy, että miten menee ja mitä on agendalla.

Työpäivät koostuvat tiimin kanssa sovittujen tehtävien parissa: osa tekee projektien ohella markkinointia, toiset myyntiä, muutama seuraa tuotteiden kehitystä ja huolehditaan sitä HR-asioistakin. Ennen sain sopia tapaamisen tietystä pienestä siivusta vastaavan henkilön kanssa ja myydä ideani jokaiselle erikseen ennen kuin asiat alkoivat rullaamaan. Nyt työtäni rytmittää mm. HR-toiminnot sekä myyntityö asiakasprojektien rinnalla.

Yhtenä uutena puolena litteässä organisaatiossa minulle on tullut vaatimuksien asettaminen itselleni. Olin edellisellä työnantajallani töissä 10 vuotta, ja vaikkakin sain tehdä kehitystyötä siitä suurimman osan, niin ohjaavana tekijänä  projektien etenemisjärjestyksestä ja laajuudesta oli lähinnä lähimmän esimiehen tahtotila. Tämä saattoi sitoa oman työpanokseni yhteen asiaan kuukausien ajaksi. Itse pidän tärkeänä työviihtyvyyden kannalta mahdollisuutta vaihtaa fokusta eri tehtävien välillä ja saaden siten työpäivästä monipuolisen ja mielekkään. Lisäksi on plussaa, että saa kasvattaa partaa ihan rauhassa ;-D

Olen myös oppinut kysymään ja pallottemaan ideoita uudella tavalla. Meidän on fiksuinta ottaa aina välillä kupit kahvia ja käydä asioita läpi laaja-alaisestikin sekä otettava mukaan myös muita tiimejä, jotta toimintamme keskiössä oleva asiakas saa parhaan mahdollisen tuloksen.